Geschiedenis GKV Eemdijk

De gehele gemeente Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk was één kerk; er waren drie kerkgebouwen: in Spakenburg de Noorderkerk, in Bunschoten de Zuiderkerk en aan de Eemdijk de Westerkerk. Er waren toen twee predikanten. Ds.P.de Jong woonde in Spakeburg en Ds. M.Post woonde in Bunschoten. Aan de Eemdijk hield men 's morgens leesdienst en 's middags preekte ds.Post en ds. de Jong om beurten.

Het kerkgebouw is in 1933 gebouwd als kerk van Eemdijk en heeft toen de logische naam Westerkerk gekregen. Tot die tijd moesten de Eemdijker tweemaal per zondag te voet door de weilanden of met paard en wagen over de westdijk ter kerke gaan in Bunschoten of in Spakenburg.

In 1941 is de kerk in Eemdijk zelfstandig geworden en kreeg een eigen kerkenraad. Het ledental is toen vastgesteld op 271 zielen. Een van de eerste zaken van de kerkeraad was het beroepen van kandidaat A.I.Krijtenburg. Een pastorie was er toen nog niet zodat de dominee bij broeder R.Beukers in ging wonen en na ongeveer twee jaar in de noodpastorie.
Pas in 1946 is de huidige pastorie gebouwd.

In 1992 is het kerkgebouw gerenoveerd. Hierbij is de voorzijde vergroot en een grotere gallery gebouwd.
In 2004 zijn de bijgebouwen volledig herbouwd.